Вік живи, вік учись



Всі рецепти з мого записника, перевірені  і  схвалені  родиною.




Смачне  доповнення  до  супу

Манні  галушки  зроблять смак  вашої першої страви  незвичним і вишуканим. Спробуйте !

Тісто :
4 ст.л. манної крупи ( з верхом ),
1 сире яйце,
дрібка солі,
дрібка меленого перцю,
можна трохи розтопленого вершкового масла чи олії

Вимісити в’язку масу, дати постояти 30 хв. Потім класти ложкою в  готовий киплячий суп ( з уже звареною картоплею, м’ясом чи фрикадельками, заправлений морквяно – цибульною пасеровкою і спеціями ), щоразу вмочуючи ложку в каструлі. Коли галушки спливуть, поварити їх ще 2-4 хвилини, помішуючи.  Відставити від вогню. Настояти страву 20 – 30 хвилин і подавати із зеленню . Смачного !





Вдало посолити фарш на котлети

На 1 кг  сирого  м’ясного фаршу потрібно покласти 2 чайні ложки солі.


Дуже  смачні яблучні оладки

Тісто :
1 яйце,
3 ст.л. цукру,
¼ ч.л. солі,
1 скл. кефіру,
½ ч.л. соди,
1,5 скл. борошна,
2 – 3 яблука, (смачніше з кислинкою),
1 краплю ванільної есенції.

Зробити в’язке тісто, покришити  в нього  обчищені яблука ( кубики ), вимішати, дати постояти 30 хв. для набрякання  клейковини. Смажити на олії, кілька раз перевертаючи. Викласти на паперову серветку, щоб промокнути олію.Посипати сумішшю цукрової пудри з корицею. Подати з сметаною.



Порошок  для печива своїми руками

3 ч.л. лимонної кислоти,
5 ч.л. соди,
12 ч.л. борошна.

Всі чайні ложки без горбика !!!
Всі інгредієнти змішати, покласти в скляну банку і закрити кришкою.
Використовувати для розпушування виробів з тіста.




Дивовижний  кекс

Просто, легко, смачно і дешево. І до того ж , дозволяє утилізувати кисле молоко  (кисляк).

Тісто:
1 яйце,
1 скл. цукру,
1 скл. кефіру,
½ ч.л. соди,
дрібка солі,
кілька крапель есенції ( я беру польську «Сметанкову» ),
1,5 скл. борошна,
100 мл олії .

Замісити тісто міксером, кладучи інгредієнти в такій послідовності, як я написала ( олію  в кінці замісу ).  Вилити у змащену олією і посипану сухою манною крупою форму ( я використовую круглу чавунну сковороду ) і випікати 35 – 40 хв. Перевірити готовність дерев’яною зубочисткою ( проколоти корж, якщо скіпочка суха,- значить, кекс готовий). Посипати цукровою пудрою.

   Варіанти :
1.В тісто можна покласти :
   -промиті родзинки посипані дрібкою борошна;
   -порізані цукати,
   -макову масу,
   -подрібнені горіхи,
   -вимочений, обсушений і порізаний чорнослив,
   -кокосову стружку
Тощо.
2.Зверху готовий кекс :
   -залити шоколадною глазуррю і зверху викласти «п’яну вишню» з наливки,
   -посипати сумішшю цукрової пудри з какао – порошком,
   -змастити сметанним кремом і посипати розчинною  кавою ( скупо, щоб не надто гірчило ) і кокосовою стружкою
Тощо.